افسردگی چیست؟ علائم، نحوه تشخیص و روش‌های موثر درمان

تاریخ آخرین بروزرسانی: 26 شهریور 1403 - ساعت 15:31

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 7 دقیقه

اختلالات روانی افسردگی علائم، تشخیص، درمان
افسردگی چیست؟ علائم، نحوه تشخیص و روش‌های موثر درمان

افسردگی چیست؟

اختلال افسردگی اساسی یک اختلال روانی شایع و جدی است که بر احساس، تفکر، عمل و درک شما از جهان تأثیر منفی می‌گذارد. طبق یک نظرسنجی جهانی در سال 2023، تقریباً از هر ده بزرگسال، سه نفر (29٪) در مقطعی از زندگی خود دچار افسردگی شده‌اند و حدود 18٪ در حال حاضر افسردگی را تجربه می‌­کنند. زنان بیشتر از مردان، و جوانان بیشتر از افراد مسن به افسردگی مبتلا می‌­شوند. در حالی که افسردگی می‌تواند در هر زمان و در هر سنی رخ دهد، به طور متوسط ​​می­‌تواند برای اولین بار در اواخر نوجوانی تا اواسط 20 سالگی ظاهر شود.

علائم افسردگی می تواند از خفیف تا شدید و در هر فردی می‌تواند متفاوت ظاهر شود. این علائم شامل موارد زیر می‌­باشد:

عوامل خطر برای افسردگی

افسردگی می‌­تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد، حتی کسانی که به ظاهر همه چیز دارند. عوامل متعددی می توانند در افسردگی نقش داشته باشند:

افسردگی چگونه درمان می‌شود؟

افسردگی یکی از قابل درمان‌ترین اختلالات روانی است. بین 70 تا 90 درصد از افراد مبتلا به افسردگی در نهایت به خوبی به درمان پاسخ می‌­دهند.
برای تشخیص افسردگی، روان­شناس یک ارزیابی تشخیصی کامل انجام می‌­دهد که شامل یک مصاحبه جامع در مورد علائم، تاریخچه شخصی، پزشکی و خانوادگی شما است. علاوه بر این، نیاز هست که یک معاینه فیزیکی توسط پزشک داشته باشید زیرا عدم تعادل هورمونی، کمبود ویتامین، مشکلات عصبی و مصرف مواد مخدر یا الکل، می­‌توانند شرایط زمینه‌­ای مشابه با اختلال افسردگی را در شما ایجاد کنند. آزمایشات و تصویربرداری نیز ممکن است در ارزیابی به عنوان بخشی از غربالگری پزشکی گنجانده شود. همچنین آزمون افسردگی بک که در حال حاضر در وبسایت مجموعه تست مغز در دسترس است یکی از معروف‌ترین و کارآمدترین آزمون‌های تشخیصی افسردگی است. فرد متخصص ارزیابی کننده شما، همه این عوامل را در هنگام تنظیم تشخیص و توصیه یک برنامه درمانی فردی حتما در نظر می‌گیرد.

دارو

داروهای ضد افسردگی ممکن است در یک یا دو هفته اول استفاده بهبودی ایجاد کنند، اما ممکن است فواید کامل آن برای دو تا سه ماه مشاهده نشود. اگر فردی بعد از چند هفته بهبودی کمی داشته باشد یا هیچ بهبودی نداشته باشد، روانپزشک او ممکن است تنظیم دوز، افزودن یک داروی جدید یا تغییر به یک داروی ضد افسردگی جایگزین را توصیه کند. در برخی شرایط، دسته‌های دیگر داروهای روان‌پزشکی، مانند تثبیت‌کننده‌های خلق، ممکن است مفید باشند. نکته مهم این است که اگر هر گونه عوارض جانبی دارو را تجربه می‌­کنید، به روانپزشک و روانشناس خود اطلاع دهید.

روانپزشکان معمولاً توصیه می‌کنند که بیماران تا شش ماه یا بیشتر پس از بهبود علائم افسردگی به مصرف دارو ادامه دهند. برای برخی از افراد در معرض خطر - برای مثال، کسانی که در گذشته چندین دوره افسردگی را تجربه کرده‌اند، یا کسانی که دارای سابقه خانوادگی قوی افسردگی هستند - ممکن است درمان نگهدارنده طولانی‌ مدت برای کاهش خطر دوره‌های بعدی پیشنهاد شود.

روان درمانی

روان درمانی نیز اغلب توصیه می­‌شود. درمان شناختی رفتاری (CBT)، که یکی از رایج‌ترین اشکال روان درمانی می‌باشد، در درمان افسردگی مؤثر است. CBT بر شناخت و اصلاح الگوهای تفکر ناسالم با هدف تغییر افکار و رفتارها برای پاسخ به چالش‌ها به شیوه ای مثبت‌تر تمرکز دارد. ممکن است به تنهایی یا همراه با داروهای ضد افسردگی استفاده شود.

روان­ درمانی ممکن است فردی یا گروهی باشد. گروه درمانی، گروهی از افرادی را که به طور مشابه افسردگی را تجربه می‌کنند، در یک محیط درمانی گرد هم می‌­آورد و فرصتی برای یادگیری و حمایت متقابل فراهم می‌­کند.

بسته به شدت افسردگی، درمان با روان درمانی می‌تواند چند هفته یا بیشتر طول بکشد و بهبود قابل توجهی را می‌توان در 10 تا 15 جلسه احساس کرد.

درمان تشنج الکتریکی (ECT)

ECT یک درمان پزشکی است که عموماً برای کسانی که دوره‌های افسردگی شدید دارند و به درمان‌های دیگر پاسخ نداده‌اند اختصاص دارد. ECT از دهه 1940 مورد استفاده قرار گرفته است و سال­‌ها تحقیق منجر به پیشرفت­‌های عمده و به رسمیت شناختن اثربخشی آن به عنوان یک جریان اصلی درمان و نه "آخرین راه حل" شده است. ECT روشی است که تحت بیهوشی انجام می­‌شود و در طی آن تحریک الکتریکی مغز برای ایجاد یک تشنج کوتاه مدت انجام می‌­شود. یک بیمار به طور معمول دو تا سه بار در هفته و در مجموع 6 تا 12 درمانECT دریافت می‌کند. معمولاً توسط تیمی از متخصصان پزشکی آموزش دیده از جمله روانپزشک، متخصص بیهوشی و پرستار یا دستیار پزشک مدیریت می‌­شود.

خودیاری و مقابله

چند کار وجود دارد که افراد می‌توانند برای کاهش علائم افسردگی انجام دهند. برای بسیاری از افراد، ورزش منظم به ایجاد احساس مثبت و بهبود خلق و خو کمک می­‌کند. داشتن خواب باکیفیت و کافی، یک رژیم غذایی سالم و پرهیز از الکل نیز می‌تواند به کاهش علائم افسردگی کمک کند.

افسردگی یک بیماری واقعی است و با تشخیص و درمان مناسب، اکثریت قریب به اتفاق افراد مبتلا به افسردگی بر آن غلبه خواهند کرد. اگر علائم افسردگی را تجربه می‌کنید، اولین قدم این است که به روان­شناس یا روانپزشک خود مراجعه کنید. در مورد نگرانی های خود صحبت کنید و درخواست ارزیابی کامل کنید.

ورزش

افسردگی با غم یا اندوه و سوگواری متفاوت است

مرگ یکی از عزیزان، از دست دادن شغل یا پایان دادن به یک رابطه، تجربه‌های دشواری برای فرد است. طبیعی است که احساس غم و اندوه در واکنش به چنین موقعیت­‌هایی ایجاد شود. کسانی که از دست دادن را تجربه می‌کنند اغلب ممکن است خود را "افسرده" توصیف کنند.

سوگواری

اما غمگین بودن با افسردگی یکسان نیست. فرآیند سوگواری برای هر فردی طبیعی و منحصر به فرد است و برخی از ویژگی­‌های مشابه با افسردگی را دارد. هم غم و هم افسردگی ممکن است شامل غم و اندوه شدید و کناره‌گیری از فعالیت‌های معمولی باشد.
غمگین بودن و افسردگی از جنبه‌های مهم دیگری هم، متفاوت هستند:

غم و اندوه و افسردگی می‌­توانند با هم وجود داشته باشند. هنگامی که غم و افسردگی همزمان اتفاق می‌­افتند، اندوه شدیدتر است و بیشتر از غم بدون افسردگی طول می‌کشد. تمایز بین غم و اندوه و افسردگی مهم است و می‌تواند به افراد در دریافت کمک، حمایت یا درمان مورد نیاز کمک کند.